Veel gestelde vragen over inboedelverzekering

Wat is een inboedelverzekering eigenlijk?

Een inboedelverzekering is een schadeverzekering die schade dekt aan de inboedel (ook wel huisraad genoemd) in je woning. Inboedel is een verzamelnaam voor alle roerende zaken die tot de particuliere huishouding van de verzekerde behoren.

In Jip-en-Janneke taal betekent dit dat al je spullen in en om je woning tot de inboedel behoren. Hieronder vallen kleding, meubels en apparatuur, maar ook kleine huisdieren behoren tot de inboedel. Grote huisdieren (vee) vallen, net als je auto en/of motor, niet onder je inboedel, en worden dus ook niet gedekt door de verzekering.

fiets-schade

Dekt een Inboedelverzekering ook Fietsschade?

In principe wordt schade of diefstal van uw fiets ook gedekt door uw inboedelverzekering, mits de fiets niet in de openlucht stond gestald. Dus dit houdt in dat de fiets binnen het huis moet worden gezet. Indien de fiets op straat ergens buiten staat, dan is die niet verzekerd bij schade!

Bij de meeste verzekeraars waar u een inboedelverzekering kunt afsluiten, wordt bovendien een vergoeding verstrekt op basis van de nieuwwaarde van uw fiets. Dat is handig, want dat betekent dus dat u geen aparte fietsverzekering nodig hebt.

Fiets gestolen, hoe is de schade gedekt?

Voorkomen is beter dan genezen: een goed slot en goede stalling scheelt enorm. Balen, als uw fiets dan (toch) wordt gestolen uit uw woning, garage of schuur.

Een inboedelverzekering is – mits de dekkingsvoorwaarden fietsdiefstal omvatten – dan vaak de redder in nood. De inboedelverzekeraar eist doorgaans niet dat de fiets op slot stond op het moment van diefstal. U hoeft meestal ook niet uw originele fietssleutels te kunnen inleveren.

Als uw fiets wordt gestolen uit een ander gebouw dan uw eigen woning, kan men in Nederland evengoed soms aanspraak doen op de inboedelverzekering. Voorwaarde is wel dat dan kan worden aangetoond dat het om inbraak ging, dus met inbraaksporen als bewijs.

fiets-gestolen
all-riskdekking

Inboedelverzekering met all riskdekking

Voor hoeveel euro wil jij de inboedel dekken? Wat is er allemaal ingedekt voor je en hoeven er geen zorgen gemaakt voor worden. Wij van inboedelverzekering vergelijken experts raden altijd aan om de all riskdekking af te sluiten. Stel je maakt op een ongelukkige wijze je televisie of koelkast stuk? Dan krijg je deze sowieso weer vergoed vanuit de verzekeraar.

In Nederland hebben steeds meer huishoudens een inboedelverzekering afgesloten om zo de verwachte kosten te besparen.

Bij een allrisk dekking ben je zoveel mogelijk ingedekt voor bijna alle schade in je woning. Denk maar eens aan een kapotte blender of wasmachine. Voor alle elektronica dat kapot gaat, krijg je vergoedt vanuit de inboedelverzekeraar.

Als student Inboedelverzekering afsluiten

Een inboedelverzekering dekt je spulletjes tegen diefstal en beschadiging door verschillende oorzaken. Vaak wordt er gezegd: “Maar ik heb als student geen spullen, dus waarom zou ik een inboedelverzekering afsluiten?”.

Hoe waar is deze aanname? Een gemiddelde student heeft een laptop, mobiele telefoon, iPod of iPad, boeken en ga zo maar door. Tel daarnaast ook nog even je meubels erbij en je hebt toch best wel wat spullen.

Een inboedelverzekering voor een studentenkamer is meestal ook niet zo heel erg duur, maar dekt wel de meest voorkomende oorzaken. Stel er ontstaat brand in het studentenhuis, dan vergoedt je inboedelverzekering je verbrande spullen.

Zeker als student kun je een dergelijke schade financieel niet dragen, en is een inboedelverzekering daarom aan te raden.

als-student
parketvloer

Parketvloer ook gedekt met de inboedel?

Verzekeraars zullen je aanvraag beoordelen, en het staat ze vrij om het risico te accepteren of te weigeren. Indien geen enkele verzekeraar het risico wilt accepteren, kun je meestal terecht bij ons. Dit geldt net zo goed voor de aanvraag van een inboedelverzekering.

Een inboedelverzekering dekt de roerende zaken in en om uw woning, dit betekent min of meer dat het de spullen dekt die niet aan het huis of appartement vast zitten of onderdeel zijn van het huis of appartement. In het geval van een parketvloer is het net zo.

De inboedelverzekering dekt de vloer alleen dekt als deze niet vastgemaakt zit aan het huis of appartement. Vloeren die met lijm, schroeven of ander bevestigingsmateriaal aan het huis of appartement zijn vastgemaakt, vallen onder uw opstalverzekering.

Ik ben huurder en heb een vastgelijmde parketvloer, hoe kan ik die verzekeren?

Een inboedelverzekering kent voor dit soort situaties een zogenaamd huurdersbelang. Hieronder vallen alle verbeteringen die je aan je huurwoning doet en uw eigendom zijn.

Ook de parketvloer wordt gezien als een verbetering, en de waarde hiervan kun je op je inboedelverzekering meeverzekeren.

vastgelijmde-parketvloer
verhuizentrouwen

Verhuizen Trouwen of Verloven tijdens Inboedelverzekering?

  • Verplicht je verzekeraar op de hoogte te stellen
  • 30 dagen verzekerd op oude en nieuwe adres
  • Je inboedelwaardemeter opnieuw in te vullen
  • Op tijd aangeven

Gefeliciteerd! Jullie hebben ervoor gekozen om samen verder te gaan. Als jullie al reeds samenwonen, verandert er niets aan jullie inboedelverzekering. Indien dit niet het geval is, en jullie beiden op jezelf hebben gewoond, betekent dit meestal dat jullie allebei je eigen inboedelverzekering meenemen. Hiervan kun je de kortst lopende opzeggen. Je kunt dan aangeven dat je bent getrouwd, en dat je daarom je eigen inboedelverzekering wilt stopzetten.

Als jullie vanuit huis trouwen en gaan samenwonen, dan kun je een inboedelverzekering afsluiten voor jullie totale inboedel. Dat zijn de meubels, maar ook alle spullen die jullie beiden van huis uit meenemen.