Aanrijding en Aanvaring

Verkeersongelukken komen dagelijks voor. Jaarlijks vinden er meer dan 110.000 verkeersongevallen plaats. Ook het waterverkeer krijgt te maken met aanvaringen. 11.000 keer per jaar gaat het mis. Bij een aanrijding of aanvaring ontstaat er materiële schade. In het gunstigste geval blijft het bij een kras op lichte deuk. In veel gevallen is de schade veel groter.

 

Voorkomen van een aanrijding of aanvaring

Iedere automobilist moet in het bezit zijn van een rijbewijs. Dit geldt ook voor motorrijders en bromfietsers. Motorboten korter dan 15 meter en met een maximale snelheid van meer dan 20 kilometer per uur mogen alleen bestuurd worden wanneer een vaarbewijs aanwezig is.

Rijbewijzen en vaarbewijzen zorgen ervoor dat bestuurders of schippers op de hoogte zijn van alle regels. Door deze regels op te volgen ontstaan er minder ongelukken. Soms ontstaat er een ongeval waarbij een ander schuld is.

 

Het afsluiten van een WA-verzekering

Autobestuurders, maar ook ander gemotoriseerd verkeer, zijn verplicht om een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze inboedelverzekering vergelijken verzekering dekt schade die toegebracht is aan de tegenpartij. De verzekering keert niet uit bij eigen schade.

De allrisk verzekering of casco is een aanvulling op de WA-verzekering. Hierbij wordt niet alleen schade van derden gedekt, maar ook eigen schade. Wanneer bij een aanrijding de tegenpartij niet verzekerd is of onvindbaar is, dan valt de dekking onder het waarborgfonds.

 

Verzekeren van een pleziervaartuig

Het afsluiten van een bootverzekering is niet verplicht. Toch is het een verstandige keus om dit wel te doen. De cijfers liegen er niet om: met ruim 11.000 aanvaringen per jaar ontstaat er veel materiële schade. Dankzij een bootverzekering wordt deze schade gedekt. Een goede bootverzekering dekt schade die ontstaan is door een aanvaring, ongeacht wie aansprakelijk is. Om in bepaalde jachthavens te mogen liggen is een bootverzekering wel verplicht.

Dit geldt ook bij het varen van wedstrijden, een botenstalling en bij sommige vaarwateren. Wie naar het buitenland vraagt krijg te maken met andere regels. In landen als Spanje, Italië, Griekenland en Kroatië is een bootverzekering zeker verplicht. Hierbij moet een internationaal verzekeringsbewijs kunnen worden aangetoond.

Onze voordelen

Betrouwbaar en Kwaliteit
De beste vergelijking
De laagste prijs
Gratis overstappen